Direktlänk till inlägg 1 oktober 2021

Makrofager

Av Petri Borg - 1 oktober 2021 19:17

Från wikipedia:
 
Makrofager är en typ av cell som ingår i det ospecifika immunförsvaret. Ordet betyder "storätare", och makrofager fungerar genom att äta upp främmande celler såsom bakterier, en process som kallas för fagocytos. Den främmande mikroorganismen omsluts av makrofagen, varigenom den utsätts för en rad nedbrytande processer däribland reaktiva syreföreningar och proteinnedbrytande enzymer. Även om makrofager enligt gällande konvention räknas till det ospecifika immunförsvaret är de en viktig kontaktlänk till det adaptiva immunförsvaret som består av B- och T-celler. Makrofagerna utsöndrar faktorer som aktiverar dessa celler och har även förmåga att direkt aktivera dem genom interaktion via receptorer, se även antigenpresenterande cell. Alla dessa egenskaper och uppgifter gör makrofagerna till en av de viktigaste typen av celler i immunförsvaret.
 
Makrofager utvecklas från monocyter i blodet, som lämnar blodkärlen och sedan omvandlas till makrofager i kroppens olika vävnader. Makrofager är även en sorts sensorer i vävnaderna mot främmande organismer, genom att känna igen främmande antigen och signalera till övriga immunförsvaret att starta en inflammatorisk process. När makrofagerna stöter på främmande antigen i vävnaderna aktiveras de och börjar utsöndra ämnen kallade cytokiner. Framförallt de två cytokinerna IL-1 och TNF är viktiga i inflammationens tidiga skede. IL-1 har bland annat som funktion att göra blodkärlens endotelceller mer genomsläppliga för andra vita blodkroppar som behöver rekryteras till det infekterade området.
 
Makrofager existerar i princip i alla typer av vävnader. I huden kallas de för Langerhanska celler och har betydelse vid allergiska reaktioner. I levern kallas makrofagerna för Kupfferceller. Även lungornas alveoler innehåller makrofager. Till skillnad mot exempelvis neutrofiler är inte makrofager terminalt differentierade, vilket innebär att de vid platsen för en infektion kan genomgå celldelning som leder till att antalet makrofager ökar.
 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Petri Borg - Onsdag 14 maj 03:47

Following more than 200,000 adults for up to three decades, researchers found that those who consumed more dairy lived significantly shorter lives. Each additional half-serving of cow’s milk a day was associated with a 9 percent increased risk ...

Av Petri Borg - Tisdag 22 april 01:26

https://advanced.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202412311 ...

Av Petri Borg - 6 december 2024 12:44

Ofta så fungerar inte appar om dom inte får "söka" upp en, man kan inte skriva var man är. Jag gillar inte att "dom" ska söka åt mig, jag gillar inte att man inte behöver tänka längre.   Om man slutar använda en funktion (hjärnan) så börjar den ...

Av Petri Borg - 17 augusti 2024 16:14

Tannins, a type of health-promoting flavonoid polyphenolic antioxidant, have anti-infective, anti-inflammatory, and anti-hemorrhagic (prevents easy bleeding) effects. ...

Av Petri Borg - 17 augusti 2024 00:00

The existing study has focused on the effectiveness of C. sativumwhich is considered an appetizing vegetable and a traditional medicine. It is obvious from the outcomes of the investigation that supplementation with C. sativumaqueous extracts protect...

Ovido - Quiz & Flashcards